Popis

Rybíz černý (Ribes nigrum) je ovocný, bez-trnitý keř, který rodí malé, černé bobule s významně vysokým obsahem vitaminu C. Listy i plody černého rybízu jsou velice aromatické. Keře černého rybízu najdeme snad na každé venkovské zahradě. Přestože jeho výrazné aroma se mnoha lidem nezamlouvá, jde o mimořádně zdravé ovoce. Charakteristickou vůni listů a plodů způsobují hlavně jeho éterické silice.

Výskyt

Téměř každá poloha je vhodná pro pěstování černého rybízu, za předpokladu, že plantáž se nachází na místě, kde je dobrá cirkulace vzduchu. Rybíz by neměl být umístěn na pozemku, který je příliš nízko položen, protože úroda při kvetení v době přetrvávajících mrazíků může být v mrazové kotlině zničena. Na zahradách a v sadech se pěstují různé vyšlechtěné odrůdy, v menší míře roste rybíz černý i divoce.

Složení

Černý rybíz je bohatým zdrojem nejen vitamínu C, (z 10 g černého rybízu lidské tělo získá až 30 mg vitamínu C), ale i vitamínu P. Z hlediska obsahu bioaktivních flavonoidů ho předstihují pouze ostružiny, maliny, lékořice, šípky a plody rakytníku. Obsahuje pektiny a významné množství přírodního antioxidantu resveratrol. Černý rybíz řadíme mezi rostlinné antioxidanty.

Blahodárné účinky

Léčivé účinky má celá rostlina. Černý rybíz působí močopudně a potopudně, protihnilobně, proti artritidě, průjmu, kurdějím a posiluje žaludek. Plody černého rybízu slouží proti nachlazení a černému kašli. Šťáva z plodů zvyšuje pružnost cév, odolnost proti nachlazení a zvýšení hladiny antioxidantů. Obsažené flavonoidy a antioxidanty mají potlačující vliv na rozvoj některých demencí (ochrana mozkových cév i buněk). Sušené plody jsou cennou součástí ovocných čajů. Obsažené pektiny jsou pomocníkem při boji s rakovinou. List je pro příjemné aroma a jemné léčivé působení cennou součástí domácích (celoročních) i léčivých bylinných čajových směsí. List je například součástí čajů pro léčbu močových cest.

Černý rybíz přispívá k vylučování vody z organismu, ke kontrole tělesné hmotnosti, k normálnímu stavu svalů a kloubů, k normální činnosti oběhové soustavy, k přirozené obranyschopnosti, k normální hladině glukózy v krvi, k normální funkci dýchacího systému, k detoxikaci a k celkovému osvěžení organismu.

Upozornění

Na černý rybíz by si však měli dát pozor lidé, kteří trpí nadměrným překyselením žaludku nebo pálením žáhy.