Ivan čaj obsahuje mnoho užitečných látek, jako je například vitamín C, kterého je v něm 3krát více než v pomerančích. Dále obsahuje třísloviny, minerální látky, ale nejdůležitější jsou flavonoidy, kterých je v Ivan čaji mnohem víc než v běžném čaji.

Nejznámějším flavonoidem, který má příznivý vliv na krevní cévy, je RUTIN, někdy taky označovaný jako vitamín P a C2. Tento flavonoid snižuje kapilární křehkost. Je dokázané, že jiné flavonoidy obsažené v Ivan čaji mají antioxidační účinek a eliminují volné radikály.

Volné radikály se tvoří v organismu člověka vlivem nepříznivých faktorů, jako jsou ultrafialové záření, elektromagnetické pole atd. Flavonoidy poskytují zdravým buňkám ochrannou bariéru před mutací. Chrání tkáně organismu před poškozením způsobeným nadměrným uvolněním histaminu (látky, která se tvoří při zánětu a alergii). Ivan čaj poskytuje též další možnosti pro léčení astmatu a alergických reakcí.

Uskutečněné testy vzorku fermentovaného Ivan čaje a černého čaje v Centru certifikací a kontroly kvality ministerstva zdravotnictví v Moskvě ukázaly, že fermentovaný Ivan čaj obsahuje více vitamínu C, beta karotenu a flavonoidů než černý čaj.