Tisíce let naši předkové hojně užívali výjimečný nápoj, který nazývali elixírem života. Tento nápoj z fermentované vrbovky úzkolisté je známý pod názvem Ivan čaj. Svými blahodárnými účinky na zdraví člověka získal Ivan čaj také označení jako elixír života, elixír mladosti nebo univerzální přírodní lékárnička. Vrbovka úzkolistá hojně roste v našich krajích a na severní polokouli. Proto Ivan čaj výborně vyhovuje naší genetice, jeho komplex minerálů a vitamínů je dokonale asimilovaný našemu organismu.

V archivních pramenech z XII. století se často vzpomínají různé recepty jídel a nápojů z Ivan čaje. Ještě relativně nedávno v XIX. století se z Ruska dovážely stovky tun kvalitního Ivan čaje do Evropy. Ivan čaj nesměl chybět na žádném evropském a ruském šlechtickém dvoře. Na anglickém královském dvoře se Ivan čaj vyhotovený podle starých ruských receptů podával jako přepychový čaj z Ruska. Název Ivan čaj vznikl právě v Evropě, kde lidé popíjeli oblíbený „čaj od Ivana“. Pro všechny byl Ivan čaj zdrojem zdraví, energie a duševní pohody.

Lahodná chuť a jemné aroma jsou charakteristické pro správně zpracovaný a připravený Ivan čaj. Se svým počtem prospěšných vlastností a účinků pozitivních pro organismus nemá Ivan čaj mezi nápoji obdobu. Jeho unikátní vlastnosti potvrzují mnohé výzkumy renomovaných vědců a institucí. Právě tyto výjimečné vlastnosti Ivan čaje způsobily koncem 19. století snahy určitých skupin o dehonestaci a vytlačení Ivan čaj z trhu s cílem nahradit ho dovozem méně kvalitního čaje z kolonií v Indii a v Číně. Ivan čaj neobsahuje kofein, puriny ani kyselinu močovou a šťavelovou, které se dostávají do organismu právě kávou a čaji.

V současné době si lidé zase začínají uvědomovat sílu přírody a začínají se zajímat o své zdraví. Proto Vám společnost EKOSFERA přináší tento zapomenutý výjimečný nápoj našich moudrých předků, fermentovaný Ivan čaj z Komarice. Fermentace mu dává další spektrum užitečných vlastností, vytváří neopakovatelné medové aroma a jantarovou barvu nápoje. Obsah biologicky aktivních látek v Ivan čaji se liší v závislosti na čase sběru, kvalitě rostlin, místě růstu a technologii zpracování. Naše technologie zpracování a fermentace vylučuje používání vysokých teplot. Ivan čaj ze severu se považuje za kvalitnější, protože studené léto přispívá k vyšší akumulaci užitečných látek v rostlinách. Náš Ivan čaj z Komarice pochází ze severu Ruska, z ekologicky čisté Archangelské oblasti, z údolí řeky Severná Dvina, která ústí do Bílého moře.