Vrbovka úzkolistá je základní bylinkou a dárkyni blahodárných účinků a chuti našeho Ivan čaje. Nazývána bývá také jako vrbka úzkolistá (Epilobium angustifolium, synonymum Chamerion angustifolium).

Charakteristika

Vytrvalá bylina z čeledi pupalkovité (Onagraceae), vysoká až 2 metry. Kořen je hrubý a dlouhý až 1 metr, s četnými výhonky. Stonky jsou vztyčené přímo, jednoduché nebo mírně rozvětvené, kulaté, holé. Listy jsou střídavé, přisedlé nebo na velmi krátkých stopkách, lineárně kopinaté, na vrchu špičaté s nápadnými žilkami. Květy jsou uspořádané v květenstvích a tvoří charakteristický kónický tvar dosahující délky až 40 cm. Květy jsou čtyřčetné, kališní lístky jsou 4, o málo kratší než korunní lístky. Korunní lístky jsou taky 4, jsou nejčastěji 10–16 mm dlouhé, na vrcholu zaokrouhlené nebo velmi mírně vykrojené, horní jsou trochu větší než dolní, jsou velké, purpurově růžové, při sušení namodralé, široce otevřené. Plodem je 4–8 cm dlouhá tobolka, v obrysu čárkovitého tvaru, čtyřhranná a čtyřpouzdrá, otvírá se čtyřmi chlopněmi, obsahuje mnoho semen. Semena jsou 1 – 1,3 mm dlouhá, na vrcholu s chmýřím, osemení je hladké. Šíří se pomocí větru (anemochorie). Jedna rostlina vyprodukuje za vegetační období 20 000 semen. Rostlina se rozmnožuje semeny a kořeny.

Výskyt

Roste na písečných a jílových půdách, na pasekách, v jehličnatých a smíšených lesích, blízko příkopů, na odvodněných rašeliništích, podél železničních násypů.

Roste téměř v celé Evropě, vzácný výskyt nebo absence je jen na úplném jihu. Vyskytuje se také na Islandu, v Grónsku, Rusku, Asii, Malé Asii, na Kavkazu, od Sibiře až po Dálný východ. Roste i v Japonsku. Její areál zabírá také velkou část Severní Ameriky, chybí jen v jižních částech USA.

Kvete od poloviny června do poloviny srpna. Plody dozrávají v září.

Použití

Používají se kořeny, listy a květy rostliny, které se sbírají v čase kvetení. Suší se pod střechou v dobře větraných prostorech tak, že se rozloží v tenké vrstvě a pravidelně se míchají. Trvanlivost v sušeném stavu je 2–5 let, ve fermentovaném stavu minimálně 5 let.

Kořeny se sbírají na podzim, očistí se od půdy a suší se v sušičkách, pecích, troubách při teplotě 65–70 °C. Trvanlivost kořenů je 3 roky.

Složení

Obsahuje 70 stopových prvků, včetně významného množství železa, hořčíku, draslíku, sodíku a mědi. Dále je zdrojem 18 aminokyselin, které jsou snadno absorbovány do těla a rychle dodají energii. Obsahuje také velké množství vitamínu C (až 6krát více než citron).

Kromě vitamínu C obsahuje čaj vitamíny B, zvláště hodně karotenu. V čaji jsou rovněž obsaženy bioflavonoidy, pektin a chlorofyl.

Neobsahuje negativní elementy, jako je kyselina šťavelová, kofein a puriny. Největší předností je její bezkofeinová složka, proto nenarušuje metabolické procesy v našem těle.

Výluh Ivan čaje si uchovává svoje vlastnosti a vůni po dobu tří dnů.

Jestliže se chcete dozvědět více informací o účincích Vrbovky úzkolisté na zdraví člověka, doporučujeme Vám vyhledat si tyto informace v odborném herbáři.